1970'te doğdu, talebelik, öğretmenlik, vaizlik, yazmak, en önemlisi annelik bütün hayatı

2 Mayıs 2016 Pazartesi

İman Bozan





Abdesti bozan, namazı bozan, orucu bozan hallerden bahsediverirler çoğunlukla. Oysa iman olmadan abdest, namaz, oruç olur mu? Olmaz. Önce imanı bozan hallerden bahsetmek lazım o vakit. Nelerdir bunlar?

Kul hakkı yemek, emeği hiçe saymak, işi ehline vermemek, adam kayırmak, işine ve tartısına hile karıştırmak, hırsa kapılmak, zayıf bulunca zulmetmek, büyük görünce dalkavukluk etmek, toplum içine fitne salmak, bölüştürmek yerine bölücülük yapmak, dostunu dahi kıskanmak, yalan söylemek, buğz beslemek...

Neden bozar imanı bunlar? İman sahibi olan Allah’ın azabından korkar, lütuflarına mazhar olamamaktan korkar, sevgisini kazanamamaktan korkar. “Zalikelkitabu la raybe fih hüden lilmuttakiyn” buyurmuyor mu Rabbimiz? Bu kitap muttakiler için buyurmuyor mu? Arkasından muttakinin kim olduğunu açıklıyor. “ellezine yüminune bilğaybi” “Onlar gaybe inanırlar.”

İnanan, O’nun rızasına uyar, O’nun gazabından korkar. Allah’ın azabını en çok cezbedecek fiil, kul hakkı yemektir. Zira namaz kılmamak Allah’a karşı işlenmiş bir fiildir ve tövbe ile bağışlanacaktır. Oysa kul hakkını tövbe ile de bağışlamıyor Yaratan. Önce haksızlığa uğrayan kulun bağışlaması gerek.

Çünkü kullarına kıymet veriyor. Kulunun yüzüne bakıyor Yaratan. Gönlüne nazar ediyor. Gönül kıran Rabbini kırmış olur. Onun gazabını celp eder. "Gönül kıran Kabeyi yıkmış gibi... "İman eden nasıl olur da Rabbinin nazargahına kayıtsız kalabilir?

İşte bu yüzden önce imanı korumalı ki, abdestimiz namazımız kabul olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder